ZAVRŠENI RADOVI NA IZGRADNJI MOLA 2 MARINE PORTO MONTENEGRO U TIVTU

Preduzeće za vodne puteve „Ivan Milutinović“-PIM, a.d. u restrukturiranju ugovorilo je 03.07.2008. godine posao projektovanja i izgradnje mola 2 marine Porto Montenegro, sa kanadskom kompanijom „Adriatic Marinas“.

Vrednost radova je 734.320 evra, sa rokom završetka 06.09.2008. godine.

U prvoj nedelji jula, na mestu nekadašnjeg vojnog brodogradilišta „Arsenal“, koje je osamdesetih godina prošlog veka PIM, takođe, projektovao i izgradio, otpočeli su radovi na molu, dugačkom 102 i širokom 15 metara.

Izuzetno kratak vremenski rok iziskivao je naporan i danonoćni rad. PIM je popravio i ojačao obalu, uradio kompletnu vodovodnu i elektroinstalaciju na molu, kišnu kanalizaciju, sisteme za odnošenje smeća, vezove za jahte i brodove. Na molu 2, urađena je oprema za kompletno servisiranje megajahti (jahte preko 100 metara dužine). Servisiranje podrazumeva snabdevanje jahti vodom, strujom, obezbeđenim drenažama, kanalizacijom, kablovskim internetom, telefonom.

U izgadnji mola 2, jednog od četiri u kompleksu bivšeg Arsenala, PIM je koristio i materijale po zahtevu Investitora. Šetalište od 1500 kvadrata je popločano specijalnim kamenom i štampanim betonom, ugrađeni su fenderi od hrastovog drveta iz Srbije, postavljen je urbani mobilijar od mermera, kamena – bazalt i fontane od kupastih kamenih žrvnjeva, mlinova za masline iz Meksika. Posađeno je jedanaest palmi, teških po 4000 kilograma i starih četrdesetak godina, iz Urugvaja.
Za samo 64 dana PIM je uradio ogroman posao i mol 2 je zasijao novim sjajem.

Uz prisustvo brojnih zvanica iz političkog, privrednog i kulturnog života Crne Gore, 09.09.2008. godine, na završenom molu u Tivtu, kanadski magnat i većinski vlasnik kompanije „Adriatic Marinas“, Piter Mank, izjavio je: „ Ovo je prvih 100 metara u maratonu koji ćemo svi zajedno trčati, a koji će Tivat i Crnu Goru uvrstiti u top-destinacije svetskog nautičkog turizma“.

Preduzeće „Ivan Milutinović“- PIM, uspešno je započelo trku na realizaciji projekta turističko-poslovno-nautičkog centra Porto Montenegro, koji bi trebalo da se realizuje do 2010. godine.www.pim.co.rs © 2010 Sva prava zadrzana.
Powered by: Strahinja Manic